هرکه با این عمل از دنيا برود گويا شهيد مرده
“وصيّت” نه تنها یک تکلیف عبادی و فردی است بلکه می تواند راهى براى پركردن خلأهاى اقتصادى و تعديل ثروت در جامعه باشد.
از طرفی، وصيّت كار دقيقى است كه اگر خداى ناكرده با بىتوجّهى انجام شود و بعداً عامل فتنه و ناراحتىهايى گردد، تمام كارهاى خير محو مىشود. از پيامبر صلى الله عليه وآله روايت شده است كه فرمودند: گاهى انسان شصت سال عبادت مىكند، ولى چون وصيّت نامه خود را عادلانه تنظيم نمىكند، به دوزخ مى رود!
در آیه ۱۸۰ سوره بقره در همین رابطه می خوانیم:
«كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِن تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالأقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ.»
«بر شما نوشته و مقرر شده كه چون يكى از شما را مرگ فرا رسد اگر مالى از خود باقى گذارده (علاوه بر ارثى كه در اسلام تشريع شده) براى پدر و مادر و نزديكان خود به طور پسنديده وصيت نمايد. (اين دستور علاوه بر حق فريضه) حقى بر عهده پرهيزكاران است.»
چند نکته کوتاه:
* وصيّت، نشانهى آن است كه مالكيّت انسان حتّى بعد از مرگ در مورد قسمتى از دارايىهايش ادامه دارد. مقدار وصيّت هم به يك سوم مال است و اگر شخصى در مورد بيش از اين مقدار وصيّت كند، اجازه وارثان شرط است. براى اينكه ياد بگيريم چگونه وصيّت كنيم، بهتر است وصيّت نامههاى اولياى خدا، شهدا و علما را بخوانيم.
** وصیّت، نشانه دقت و اهل حساب بودن و همچنین نشانه احترام به حقوق ديگران است. وصيّت، از جمله امور خيرى است كه از آن غفلت شده و در واقع تداوم عمل صالح، پس از مرگ است. برکات زیادی هم برای انسان به همراه دارد تا جایی که رسول اكرم صلى الله عليه وآله فرمودهاند: هركس با وصيّت از دنيا برود، گويا شهيد مرده است.